Top

Rozhovor s Janou S.

Poradkyně Wellnessia Eva Špaková si tentokrát povídala s klientkou Janou Stanovskou, která absolvovala jeden z našich komplexních programů. Jaké jsou její zkušenosti s námi si můžete přečíst v následujícím příspěvku.

Proč právě cesta zdravé výživy?

Mám za to, že cesta správné výživy je spolu se zdravým pohybem a péčí o psychické zdraví základním receptem na spokojený a zdravý život. V době mého dětství se jídlo příliš neřešilo, často jsme jedli párky a uzeniny, spousty bílého pečiva a sladkostí, ve školní jídelně knedlíky s omáčkami apod. Při této stravě jsem se v dospívání necítila příliš dobře, ale ani já a snad nikdo z nás jsme si to nedávali do souvislostí. Avšak zhruba před 20-ti lety mi při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu krevního cukru a zvýšený nitrooční tlak. To mě vyděsilo a donutilo začít více přemýšlet o tom, co jím a jaká je skladba mého jídelníčku. Dnes mám hladinu krevního cukru naprosto v pořádku a stejně tak i nitrooční tlak. Sama jsem se tedy přesvědčila, že skutečně platí, že „jsme to, co jíme“.

Jak jste se dostala do Wellnessia?

Sama jsem si otevřela Poradnu pro zdravý životní styl a redukci hmotnosti. Dříve jsem pracovala u jedné společnosti jako výživová poradkyně. Zde jsem měla možnost ověřit si, jak úzce spolu souvisí psychika člověka, jeho vnímání sebe sama a úspěšnost při shazování nadbytečných kil. Zjednodušeně řečeno „hubnutí je v hlavě“. Proto mohu při práci s klienty také velmi dobře aplikovat dovednosti ze své druhé profese psycholožky.

V rámci přípravy na vlastní podnikání jsem chtěla vědět, jak se pracuje „jinde“. Proto jsem se účastnila a dále účastním různých vzdělávacích akcí, seminářů s tématikou zdravé výživy a studuji různé přístupy. Na jednom školení jsem měla možnost vyslechnout přednášku Moniky Divišové o podnikání v oblasti zdravé výživy, metodách práce s klienty, o vztahu klienta a poradce atd. Filozofie Wellnessia podnikání mě velmi zaujala, to jakým způsobem pracujete s lidmi, jaké hodnoty vyznáváte – vaše poctivost a čestnost v podnikání, to je přesně ten způsob práce, který je mi blízký a na kterém stavím také já své aktivity. A protože jste na trhu bezmála 20 let, chtěla jsem si vyzkoušet váš styl práce na vlastní kůži a zúročit získané zkušenosti ve své praxi.

Jak se měnil Váš život během komplexního programu?

Během komplexního programu jsem měla možnost rozšířit si své znalosti a zkušenosti v oblasti zdravého životního stylu. I mě samotnou program posunul dále, nejen v přístupu k sobě, ale i ke klientům.

Co se Vám ve Wellnessia líbí?

Jak už jsem zmínila, líbí se mi styl vaší práce. Váš přístup je individuální, velmi osobní, pečlivě zjišťujete potřeby každého klienta. Člověk se u vás cítí „jako doma, jako člen širší rodiny“, a to je velmi motivující.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Ráda bych svou praxi v budoucnu proměnila v prosperující firmu, která pomáhá ženám, mužům i dětem při cestě za změnou životního stylu.

Jak relaxujete, kde čerpáte energii?

Relaxací je pro mne čas strávený v rodinném kruhu, zde čerpám energii a pocit jistoty. Velmi ráda tancuji, věnuji se latinsko – americkým tancům a zumbě, zde si „dobíjím baterky“ a rovnám tělo. Také s oblibou zajdu do divadla, kina nebo si přečtu hezkou knihu. Nedávno jsem zhlédla v kině dokumentární zpracování divadelního představení Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem. Knihu jsem kdysi četla a ráda bych si dopřála i zážitek divadelního představení.

Co ráda vaříte, jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Říci jedno konkrétní oblíbené jídlo je pro mě těžké, obecně mám ráda ryby a zeleninu, a to v jakékoliv úpravě. Naposledy jsem si velmi pochutnala na salátu z listové zeleniny, vařené cizrny a marinovaného lososa. V kuchyni ráda experimentuji. Zkouším nejen nové recepty, ale také ráda vařím a peču podle klasických rodinných receptů. Jen s tím rozdílem, že tradiční suroviny nahrazuji těmi zdravějšími. Například svíčkovou omáčku nedělám se smetanou, ale pouze rozmixuji zeleninu s masovým vývarem. Omáčka je již sama o sobě hustá, a když je dobře okořeněná, nic jí nechybí. Místo houskových knedlíků podávám špaldové celozrnné těstoviny. Při pečení nepoužívám klasickou pšeničnou mouku, ale kombinuji různé jiné mouky, např. špaldovou celozrnnou, pohankovou, ovesnou apod. Do těsta přidávám pohankové klíčky, ovesné otruby, lněné semínko, nasekané oříšky atd. Vaření i pečení je pro mě takovým malým dobrodružstvím.

Kde nakupujete?

Ráda chodím nakupovat do různých prodejen se zdravou výživou. Je tam stále spousta netradičních surovin, které jsem ještě nevyzkoušela. Řekla bych, že v poslední době se situace na trhu docela zlepšila. Je stále více lidí, kteří se zajímají o svoji životosprávu a chtějí nakupovat zdravé potraviny. Dokonce i v supermarketech nyní běžně koupím špaldovou celozrnnou mouku, celozrnný kuskus, luštěniny v biokvalitě apod. Ráda zajdu do pekařství, kde mám jistotu, že koupím kvalitní žitný kváskový chléb. Oříšky a sušené ovoce kupuji v internetovém obchodě, kvalita je nesporně lepší než v supermarketech. Co se týče ovoce a zeleniny, preferuji českou produkci, navštěvuji farmářské trhy. Také využívám vlastní zdroje. Máme zahradu, skleník, takže v létě máme svoje rajčata, okurky, papriky, ředkvičky, květáky apod. Vloni jsme si pořídili 3 slepice, máme tedy chutná vejce v biokvalitě. Na jaře plánujeme koupit 2 ovečky. Možná jednou budeme téměř soběstační.

(S Janou Stanovskou si povídala Eva Špaková)

Share
Andrea Pudlovská

Zatím žádné komentáře

Sorry, the comment form is closed at this time.

#Wellnessia

Wellnessia footer 1Wellnessia footer 2Wellnessia footer 3Wellnessia footer 4Wellnessia footer 5Wellnessia footer 6Wellnessia footer 7Wellnessia footer 8
Wellnessia YouTube +420 603 460 311 info@wellnessia.cz Na Poříčí 38, 110 00 Praha 1
Wellnessia
YouTube
+420 603 460 311
info@wellnessia.cz
Na Poříčí 38, 110 00 Praha 1

Copyright 2016© Wellnessia s.r.o., IČ: 48111716

Cookie policy | Mapa webu

Copyright 2016© Wellnessia s.r.o., IČ: 48111716 | Cookie policy | Mapa webu