Top

Tvarohový koláč s ovocem

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  • 50 g celozrnné špaldové krupice
  • 50 g kukuřičné polenty
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (DM)
  • 1/2 lžičky pravé vanilky (prodává např. www.bionebio.cz)
  • 250 g biotvarohu ve vaničce nebo bioricotty
  • 70 g biomásla
  • 70 ml agáve sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ovoce (např. směs jahod, malin,borůvek, ostružin, meruňky, švestky; dle chuti a sezóny lze použít mražené i čerstvé)

 Příprava:

1) Vyhřejte teplovzdušnou troubu na 200°C.

2) Smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a pak je společně vyšlehejte ručním šlehačem. Můžete také tradičním způsobem nejprve vyšlehat tuk s tvarohem a pak zamíchat s ostatními surovinami.

3) Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte dortovou formu nebo plech. Nalijte těsto do formy a navrch přidejte ovoce.

4) Pečte asi 25 – 30 min.

Tipy:

  • Pokud pečete koláč v dortové formě a chcete, aby byl vyšší, použijte dvojnásobnou várku těsta.
  • V Makru lze koupit bioricottu (syrovátkový sýr). Pokud ji použijete místo tvarohu, koláč bude křehčí, jemnější a zdravější! Syrovátka je lépe stravitelná forma bílkovin.

Tento koláč upečený z kvalitních surovin se hodí jako dobrota pro děti ale i pro dospélé. Pokud máte velkou chuť na sladké, můžete si dát kousek ke snídani nebo dopolední svačince.

(recept převzat z  Bioabecedáře Hanky Zemanové; foto je pouze ilustrační)

Share
Andrea Pudlovská

Zatím žádné komentáře

Sorry, the comment form is closed at this time.