+420 777 123 456

Na Poříčí 38, 110 00 Praha 1

Top

Zavařování bez cukru

Také máte rádi marmelády? A víte, že spousta z nich obsahuje velké množství – polovinu nebo i více cukru? Marmelády se vyrábějí z ovoce a to samo o sobě obsahuje fruktózu, tak proč sladit něco, co už obsahuje cukr v přirozené formě?

Co způsobuje bílý cukr

Navíc nám bílý cukr rozkolísává glykémii, vyčerpává zásoby vitamínů a minerálů, působí kyselinotvorně, zhoršuje psychiku, způsobuje cukrovku, kazí zuby a v neposlední řadě se ukládá ve formě tuků v našem těle. Je tedy vhodné ve stravě zbytečně nezvyšovat jeho množství, ale spíše se ho snažit omezit. Možná patříte k těm, co si ovocné marmelády připravují sami doma, pokud však používáte želírovací přípravky z obchodů, i ty obsahují velké množství cukru. Cukr se používá nejen k doslazení, ale i jako konzervační látka. Jsou však i jiné způsoby jak si připravit chutnou domácí zavařeninu a přitom nepoužít ani gram cukru.

Jak sladit a konzervovat bez cukru

Marmelády je možné dosladit svařenou hroznovou či jablečnou šťávou, stévií , sirupem z agáve, také tím, že k méně sladkému druhu ovoce přidáme sladší druh (hrušky, sladká jablka) nebo paradoxně solí. Díky soli se totiž z ovoce uvolní sladká šťáva a překvapí vás příjemná a sladká chuť. Je dobré použít mořskou sůl, protože má vyšší obsah minerálních látek než běžná kuchyňská. K zahuštění můžeme použít například Agar, což je směs želatin vyrobená z mořských řas. Výhodou je, že Agar je zdrojem vápníku a železa. Pomáhá nám vylučovat toxické látky z těla a neobsahuje žádné kalorie.

Než začneme

Aby vám zavařenina dlouho vydržela, je potřeba vybrat zralé nepoškozené plody ovoce, které důkladně omyjeme. Důležitá je také dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování, která se počítá od chvíle kdy je požadovaná teplota dosažena uvnitř sklenice. Pokud dodržíte tyto zásady, vydrží vám zavařenina zhruba 1 rok.

Základní postup

  1. Omyjte a očistěte, případně vypeckujte nebo zbavte jádřinců vybrané druhy ovoce (meruňky, jahody, třešně, jablka, hrušky…).
  2. Takto připravené ovoce nakrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, jemně osolte, případně přidejte 2 -3 lžíce vody. Vařte na mírném plameni, ovoce samo pustí šťávu. Vařte do doby, než se většina vody odpaří a směs zhoustne (případně pokud nepoužijete k doslazení sůl či sladké ovoce, přidejte po zhoustnutí sirup z agáve, stévii,…). Podle potřeby zahustěte agarem.
  3. Hotovou směs nalijte do předem připravených sterilních sklenic, zavíčkujte a vařte ve vodě na 80°C asi 20 minut.

Přesný postup a další zajímavé recepty a informace najdete v článku makrobiotičky paní Dagmar Lužné.

Kde koupit marmeládu bez cukru

V obchodech a na internetu seženete např. ovocné džemy od značky St. Dalfour nebo Bioláda. Jsou chutné, vyrobené z mnoha druhů ovoce a přislazené jen hroznovou nebo jablečnou šťávou.

 

Na závěr pro vás mám ještě několik zajímavých receptů a tipů: Višňová marmeláda, Zavařování bez cukru, Meruňky ve vlastní šťávě.

 

Wellnessia

Share
Andrea Pudlovská

Zatím žádné komentáře

Sorry, the comment form is closed at this time.

#Wellnessia

Wellnessia footer 1Wellnessia footer 2Wellnessia footer 3Wellnessia footer 4Wellnessia footer 5Wellnessia footer 6Wellnessia footer 7Wellnessia footer 8
Wellnessia YouTube +420 603 460 311 info@wellnessia.cz Na Poříčí 38, 110 00 Praha 1
Wellnessia
YouTube
+420 603 460 311
info@wellnessia.cz
Na Poříčí 38, 110 00 Praha 1

Copyright 2016© Wellnessia s.r.o., IČ: 48111716

Cookie policy | Mapa webu

Copyright 2016© Wellnessia s.r.o., IČ: 48111716 | Cookie policy | Mapa webu