Top

Klíčení

V zimním čase, kdy nemáme tak pestrý výběr čerstvého ovoce a zeleniny, v našem jídelníčku je i přirozeně méně živin, a také po Vánočních svátcích, kdy jsme trochu zhřešili nějakým tím kouskem cukroví, čokolády nebo bramborovým salátem, je dobré tělo trochu podpořit a vrátit zpět do rovnováhy. Výborným zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů po celý rok jsou rostlinné klíčky. Ty si buď můžeme koupit v obchodě, nebo naklíčit sami doma. Níže Vám přinášíme návod, jak na to.

Klíčení

Rostlinné klíčky můžeme zařadit mezi superpotraviny. Při procesu klíčení se v semínkách spustí metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucí rostlince. Proto jsou klíčky pro nás z výživového hlediska velmi cenné – jsou plné vitamínů (B, C), minerálů (Mg, Fe), enzymů a někdy i chlorofylu a oproti suchým semenům jsou pro nás snadněji stravitelné. Klíčky je ideální konzumovat na jaře a v létě, ale můžeme si je dopřát i v  období, kdy nemáme v jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny jako zdroj potřebných živin.

Co klíčit?

Ke klíčení jsou vhodná chemicky neošetřená potravinářská semena, neloupaná a nepražená, ideálně v biokvalitě – např. obiloviny (pohanka, špalda, oves, žito, ječmen, kukuřice), luštěniny (fazole adzuki, čočka, hrách, cizrna) či jiná semínka – vojtěška, sezam, slunečnice, řeřicha. Ke klíčení se nehodí fazole ledvinovitého tvaru (jsou špatně stravitelné a nemají dobrou chuť).

Hotové klíčky se nehodí pro tepelnou úpravu, aby se živiny v nich obsažené nezničily.

Jak klíčit?

1) Namáčení

Prvním krokem je namáčení. Semínka properte ve studené vodě, dejte je do mističky, sklenice nebo  do hlubokého talíře a nechte menší semínka (alfa alfa, řeřicha) 6h a větší (mungo, cizrna) přes noc namáčet.

2) Klíčení

Ráno vylijeme vodu a semínka pořádně propláchneme, aby se odstranily nežádoucí látky vzniklé při namáčení (plísně, zahnívání). Pokud nemáme klíčící misku, vodu vyléváme přes pláténko, které máme připevněné na sklenici nebo přes sítko, dokud všechna nevyteče. Po propláchnutí by v misce neměla zůstat žádná voda. Semena proplachujeme 2x denně a pokud je teplo, klidně i častěji. Nenechávejte klíčky na přímém slunci nebo u silného zdroje tepla.

3) Hotové klíčky

Když jsou klíčky dostatečně vzrostlé, můžeme je sklidit. U drobných semínek to může být již po 1 dni (sezam, slunečnice) u ostatních plodin je to 3 – 5 dní. Mladé klíčky mají spíše jemnou chuť,  ty více vzrostlé zase výraznější chuť.

U některých klíčků je dobré odstranit slupku (ředkvička, mungo). Slupku odstraníme tak, že je vložíme do misky se studenou vodou a jemně s nimi pohybujeme – slupky se sami oddělí. Naopak obiloviny, hrách, čočku nebo klíčky, které chceme odšťavňovat, loupat nemusíme. Pokud klíčky dobře vysušíme, můžeme je skladovat ve skleněné nebo plastové nádobě v lednici 4 – 10dní.

Nakličovací misky:

Jsou pohodlnou variantou pro nakličování semen. Na trhu seženete různé druhy např. ve formě sklenice se sítem nebo sadu čtyř misek – tři z nich slouží ke klíčení a čtvrtá k zachycení přebytečné vody. Nabobtnaná semena vložte do nakličovací misky, přikryjte víkem a nechte klíčit. Dvakrát denně semena proplachujte. Nakličovací misky seženete například zde http://www.countrylife.cz/naklicovaci-misky.

Pokud s klíčením začínáte a zatím nechcete investovat, můžete použít i cedník. Nabobtnaná semena dáte do mističky do cedníku, vše pak přikryjete např. talířem či utěrkou a necháte při pokojové teplotě. Semínka je potřeba 2x denně propláchnout.

Klíčení také můžeme společně probrat na konzultaci, na kterou se můžete objednat na telefonním čísle 603 460 311.

 

článek pro Vás připravily Hedvika Urbanová a Lucie Řeřichová

Share
Andrea Pudlovská

Zatím žádné komentáře

Sorry, the comment form is closed at this time.